Honung och vax

Honung och vax

Honungsskörd

Under juni och juli är det dags för skörd av honung. Vid denna tidpunkt tas fulla ramar in till slungrummet och täckvaxet tas bort för att göra det möjligt att centrifugera honungen ut ur ramarna. Efter slungningen placeras de tomma ramarna tillbaka i kuporna så att bina kan fylla dem igen. Detta minskar arbetsbördan för bina och ökar skördemängden.

Mitt mål är att få så god och smakrik honung som möjligt. Nyslungad honung är alltid den bästa, men den är bara tillgänglig vid skördetid. Hanteringen av honungen, såsom slungning, pumpning, uppvärmning och tappning, kan påverka dess smak. Därför försöker jag att hantera honungen så minimalt som möjligt för att bevara dess naturliga smak så mycket som möjligt.

Bra och bättre honung

Hur kan du då som konsument veta vilken honung som är av bra kvalitet? Som part i målet så föreslår jag alltid att köpa direkt från biodlaren. Men det finns också bra lokal honung tillgänglig i de flesta livsmedelsbutiker. En tumregel är att om biodlarens namn finns på burken är det troligen honung av hög kvalitet. Anledningen är ganska enkel: importerad honung och svensk honung utan biodlarens namn på burken har passerat genom flera steg av försäljning, inköp, transport, blandning och hantering, vilket påverkar smaken. Om du ska baka eller marinera med honung är det inget fel att köpa honung av lägre kvalitet, men köp lokalt producerad honung så bidrar du aktivt till pollinering och lokal biologisk mångfald!

Honung som går att bre på mackan

Färdig honung är ett samarbete mellan bina och biodlaren. Bina bestämmer smaken genom att välja de blommor från vilka de samlar nektar, medan biodlaren bestämmer konsistensen.

När honungen är slungad är den flytande, men över tiden kristalliserar den. Kristallisationens hastighet beror på vilken typ av blommor nektarn kommer ifrån och det tar vanligtvis någonstans mellan en vecka och en månad, med undantag för ljunghonung. Kristallisation är en kedjereaktion som börjar med förekomsten av pollenkorn som fungerar som kärnor för bildandet av de första sockerkristallerna. Kristallerna fortsätter sedan att bildas tills honungen är helt kristalliserad. Honung som tillåts självkristallisera blir vanligtvis grovkornig. För att producera en mjukare honung, rör biodlaren i några procent av extremt finkristalliserad honung, kallad ”ymp,” i den nyslungade honungen. Ymp fungerar som många små kristalliseringskärnor som startar en kedjereaktion. Slutkonsistensen på honungen beror på mängden ymp, kristallernas storlek i ympen, temperaturen på honungen med mera. Därför krävs det en viss erfarenhet för att uppnå rätt konsistens.

 Svensk flytande honung finns det?

Ska man vara strikt så finns bara flytande honung vid skördeperioden om man undantar ljunghonung som ofta håller sig flytande men det finns sätt att bevara den flytande, låt mig förklara:

All honung är flytande när den slungas ur ramarna. Om den sedan kristalliserar eller ej beror på fördelningen mellan druv- och fruktsocker. En generell regel är att nektar innehåller mer fruktsocker ju längre söderut man kommer. Det är därför som akaciahonung håller sig flytande. I Sverige innehåller nektarn en större andel druvsocker, varför vår honung så gott som alltid kristalliserar förr eller senare. Kristallisationen är temperaturberoende och under 0 grader avstannar den helt. Man kan alltså hindra honung från att kristalliseras genom att frysa den. När den tinas upp startar kristallisationsprocessen igen. Förstörs då inte honungen av att frysas? Nej det gör den inte, honung i en bikuporna fryser faktiskt under vintern. Bina håller värmen under vintern genom att klumpa ihop sig eller ”gå i klot” som vi biodlare säger, Klotet flyttar sedan runt i kupan under vinter varefter de äter upp den lagrade honungen. Bina värmer alltså inte upp hela kupan utan bara själva klotet. Honung som är lagrad långt från klotet kommer därför naturligt att frysa.

Honung är däremot mycket känsligt för värme och börjar redan förstöras vid 40 grader. Man kan även göra honung flytande genom att värma upp den till 55 grader, men det vill inte jag göra eftersom den då blir förstörd. Då är frysning det bättre alternativet.

Vaxskörd och jungfruligt vax

Vaxet har faktiskt historiskt värderats högre än honungen och med tanke på alla användningsområden så är det inte konstigt, bas till salvor, tätningsmedel, polermedel, förtjockningsmedel, ljusmassa, till gjutformar med mera. Vaxet är också mycket kostsamt för bina att producera. Bina måste äta fyra kilo honung för att producera 1 kilo vax!

Täckvaxet och vax från nya honungskakor är det allra renaste och finaste vaxet och brukar kallas jungfruligt vax. Till salvor bör man endast använda jungfruligt vax från biodlingar som sköts utan bekämpningsmedel. Jag har  jungfruligt vax till salu i begränsade mängder (se längre ner på sidan).

Vaxljus

100% Bivax är helt överlägset som ljusmassa, det är stöpbart utan tillsatser, det luktar gott, det brinner jämt och med ljus låga och det brinner länge men framför allt så brinner det giftfritt! Fram emot hösten när biodlingssäsongen är slut så stöper jag bivaxljus i traditionella former .

Att sköta ett vaxljus

Det är egentligen inte någon större skillnad mellan att sköta ett vaxljus och ett paraffin- eller stearinljus, det finns dock några saker att tänka på.  Eftersom Bivaxljus brinner vid högre temperatur så behöver de en tjockare veke så det är oftast bäst att släcka ljuset med en skeppare (ljussläckare) för att undvika efterrök. Veken kan också i undantagsfall behöva kortas in med en ljussax, en vanlig sax går också bra om du inte har en särskild ljussax.

Är bivaxljus dyra?

100% bivax ljus kostar betydligt mer än ljus av paraffin eller stearin från snabbköpet så vad är skillnaden?

Första och största skillnaden är att bivax är en giftfri naturprodukt. Paraffin är gjort av det som blir kvar på botten av tanken i ett oljeraffinaderi när man gjort bensin. Bivaxljus brinner längre. Ungefär dubbelt så länge som ett stearinljus och 3 gånger så länge som ett paraffinljus. Om man jämför med handstöpta stearinljus (det är alltid en del paraffin inblandat eftersom 100% stearin inte går att stöpa)  och handstöpta ljus av 100% bivax så är prisskillnaden marginell eftersom den stora kostnaden är arbetet.

Köpa honung, vax och ljus?

Enklast är att beställa webbutiken. Jag skickar inom Sverige (Fri frakt vid beställningar över 499:-) Det går också bra att hämta här på gården i Långarnö (utanför Enköping) . Skicka mig ett mejl för att bestämma tid.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng